Cedre sodijo med zimezelene iglavce in so vse bolj priljubljene med sodobnimi zasaditvami, predvsem zaradi svoje čudovitih sivkastih iglic in zanimivih storžev, pa tudi zaradi svoje dinamičnosti. Cedrin vonj ima prav poseben vonj, ki učinkovito odganja žuželke tudi iz sosednjih dreves, zato je potrebna previdnost pri načrtovanju zasaditev.

Cedrina krošnja je značilno piramidaste oblike, na vrhu pa nekoliko nagnjena, saj so zgornje veje izrazito tanjše od spodnjih in se upogibajo navzdol. Iglice so lahko dolge vse do 5 cm, storži pa stožčasti jajčasto oblikovano konico.

Obiščite nas v drevesnici na Rudniku in preverite našo zalogo sadik cedre. Naša ekipa strokovnjakov vam bo z veseljem pomagala pri izbiri primernih rastlin in načrtovanju zasaditve.

Za vas smo pripravili pregled nad najbolj priljubljenimi sortami cedre, ki jih ponujamo tudi v naši drevesnici in vrtnariji.

Atlantska cedra, lat. Cedrus atlantica je visoko zimzeleno drevo, ki zraste okrog 10 m. Mlado drevo je ozke, konične in asimetrične oblike. S starostjo se veje široko horizontalno razrastejo. Primerno je za sončne, odprte lege. Zelo odporno je na zmrzal. V mrazu poškodovane iglice se spomladi obnovijo. Cedra daje mediteranski izgled in je lepo samostojno drevo za vrtove.

Zlata atlantska cedra, lat. Cedrus atlantica Aurea ima enake rastne značilnosti kot Cedrus atlantica, le da so iglice sivkaste z zlatimi konicami. Cedre dajejo mediteranski izgled in so primerne za svetle lege ob terasah in vrtovih, za skalnjake in korita.

Modra atlantska cedra, lat. Cedrus atlantica Glauca ima enake rastne značilnosti kot Cedrus atlantica, a so pri njej iglice srebrno modre. Cedre dajejo mediteranski izgled in so primerne za svetle lege ob terasah in vrtovih, za skalnjake in korita.

Prevešujoča atlantska cedra, lat. Cedrus atlantica Glauca pendula. Višina krošnje je določena z višino cepljenega mesta, tako da so lahko cedre te vrste tudi zelo nizke ali plazeče. Cedre dajejo mediteranski izgled in so primerne za svetle lege ob terasah in vrtovih, za skalnjake in korita.

Konična atlantska cedra, lat. Cedrus atlantica Fastigiata je ozko rastoča in konične oblike. Ostale značilnosti so podobne kot pri atlantski cedri.

Himalajska cedra, lat. Cedrus deodara je visok zimzelen iglavec, ki lahko zraste v višino preko 10 m. Kot mlado drevo je ozko rastoča in piramidne oblike, s starostjo se zgornje veje razširijo. Iglice so daljše in mehkejše kot pri ostalih cedrah. So sivo zelene barve. Himalajska cedra je tolerantna na rez in oblikovanje. Cedra daje mediteranski izgled in je lepo samostojno drevo za srednje in večje vrtove.

Himalajska cedra, lat. Cedrus deodara Golden Horizon je nizke, grmaste rasti. Krošnja je največkrat oblikovana na različnih višinah debla. Ima zlato rumeno barvo iglic. Primerna je za posode, korita, skalnjake ter vrtove in atrije.

Himalajska cedra, lat. Cedrus deodara Feeling Blue je nizke, grmaste rasti. Veje so nekoliko prevešujoče. Ima nekoliko dežnikast izgled. Krošnja je največkrat oblikovana na različnih višinah debla. Ima modro zeleno barvo iglic. Primerna je za posode, korita, skalnjake ter vrtove in atrije.

Prevešujoča himalajska cedra, lat. Cedrus deodara Pendula je prevešujoče oblike. Iglice so sivo zelene barve. Lahko je z vejami obraščena po celotni višini debla ali pa je krošnja oblikovna na določeni višini debla. V tem primeru je deblo brez vej. Zelo dekorativno samostojno drevo, primerno za vrtove, atrije in tudi večje posode.

Libanonska cedra, lat. Cedrus libani je ozke rasti, z asimetrično razraščenimi vejami. Iglice so sivo zelene barve. Ima počasno rast in je odporna proti mrazu. Naredi ovalne roza sive storžke.