Predstavljamo vam nekatera najbolj iskana listnata drevesa, ki jih imamo v ponudbi in vsako sezono na zalogi. Priporočamo, da si jih ogledate na vrtnariji in se o njih pozanimate. Hkrati boste tam videli še mnogo drugih vrst dreves, ki tukaj niso omenjene.

Ostrolistni javor, lat. Acer platanoides je veliko, hitro rastoče drevo. Naredi okroglo krošnjo in v višino  lahko doseže 20 do 30 m. Listi so temno zeleni, podobni listom platane, ki jeseni porumenijo in odpadejo. Zelo dobro prenaša vročino, sušo in rastne pogoje v mestih.

Ostrolistni javor Crimson King, lat.Acer platanoides Crimson King je srednje veliko, hitro rastoče drevo, ki doseže v višino okrog 15 m. Listi so skozi celo leto temno rdeče barve in pred zimo odpadejo. Drevo dobro prenaša mestne pogoje rasti in onesnaženja.

Ostrolistni javor Emerald Queen, lat. Acer platanoides Emerald Queen je hitro rastoče drevo, listopadno drevo. Zelo primerno je za senco, saj naredi gosto ovalno krošnjo. Listi so zvezdaste oblike in spomladi roza zelene barve. Poleti preidejo v zeleno  in jeseni v svetlo rumeno barvo. Dobro prenaša mestne pogoje rasti.

Ostrolistni javor Globosum, lat. Acer platanoides Globosum je nižje drevo, ki naredi gosto, okroglo krošnjo. Ima temno zelene liste, ki odpadejo. Primeren je za manjše vrtove kot tudi za obcestno drevo.

Gorski javor ali beli javor, lat. Acer pseudoplatanus je veliko, hitro rastoče drevo, ki lahko doseže visoko starost in v višino nekaj 10 m. Dobro prenaša zračno onesnaženje in mestne pogoje rasti. Je listopadno drevo.

Gorski javor Negenia ali beli javor, lat. Acer pseudoplatanus Negenia je veliko, hitro rastoče drevo, ki v višino doseže okrog 25 m. Naredi široko, nekoliko piramidno krošnjo in dobro senco. Listi so temno zelene barve na rdečih pecljih. Zelo lepo je kot samostojno drevo.

Ambrovec ali Liquidambar styraciflua je višje, hitro rastoče drevo s konično oblikovano krošnjo, ki naredi dobro senco. Sijoči, zvezdasto oblikovani listi so najprej zeleni, nato se spremenijo v odtenke oranžne, rdeče in škrlatne barve.

Ambrovec podvrste Liquidambar styraciflua Slender Silhouette je podvrsta ambrovca, ki je visoko drevo, vendar pa doseže krošnja v širino le dve metra. Tudi tu se listi spremenijo iz zelene barve v močno oranžno rdečo barvo jeseni.

Ambrovec podvrste Liquidambar styraciflua Worplesdon je ambrovec s piramidno rastjo. Ima ožje in globje narezane liste od ostalih ambrovcev.

Tulipanovec, lat. Liriodendron tulipifera je veliko, listopadno drevo s piramidno obliko krošnje. Izvira iz Severne Amerike. Ime je dobilo po rumeno oranžnih cvetovih, ki imajo obliko tulipanovih cvetov. Tulipanovec ali Liriodendron tulipifera je zelo hitro rastoče drevo, ki naredi dobro senco.

Tulipanovec podvrste Liriodendron tulipifera Aureomarginatum je prav tako hitro rastoče drevo. Ima rumeno zeleno marmorirane liste, ki so rumeno obrobljeni, poleti preidejo v zelene nianse, jeseni pa so zlato rumeni.

Tulipanovec podvrste Liriodendron tulipifera Fastigiata je od ostalih ambrovcev nižje drevo. V višino zraste okrog 6 m. Ima ozko, piramidno krošnjo s pokončnimi vejami in je zelo primerno za manjše vrtove ali površine, kjer je potrebna ozka rast dreves.

Navadna akacija ali neprava akacija, lat. Robinia pseudoacacia Casque Rouge je listopadno, hitro rastoče drevo z ovalno do okroglo krošnjo. Listi so zeleni. Pozno spomladi v maju in juniju naredi velike, temno roza cvetove, združene v grozdasta socvetja, iz katerih dobimo jeseni dolge rjave stroke, ki so polni semen.

Velika drevesa, ki naredijo z leti gosto senco so tudi lipe. Rod lip (lat. Tilia) obsega mnogo vrst, od katerih sta najbolj znani lipa (Tilia plathyphylla) in lipovec ali domača lipa z malimi listi (lat. Tilia cordata) ter njune podsorte.  Na zalogi imamo tudi druge vrste lip:Tilia americana Nova, ki ima zelo velike liste, Tilia argenta s srebrnimi listi na spodnji strani, Tilia henryana z zelo zanimivimi listi z iglicami in zelo dišečimi cvetovi, Tilia mongolica z zelo majhnimi listi in bujno cvetočimi dišečimi cvetovi, Tilia x europaea in druge.