Večina okrasnih trav, ki jih najdemo na naših vrtovih, so perjanke, iz rodu lat. Pennisetum ali pa so miskanti, slovensko ime kitajski trstikovec, iz vrste Miscanthus sinensis. Okrasne trave konec poletja ali jeseni naredijo puhaste cvetove na dolgih steblih, ki sežejo nad nivo listov, lahko pa se skrivajo med travnimi listi. Izgled okrasnih trav da vrtu mehkobo in zmehča linije ostrih obrob. Travni listi so pokončni in se na koncih mehko upognejo.

Okrasne trave najbolje uspevajo na sončnih legah in odcedni zemlji, kjer voda zlahka odteče. Pennisetume in nižje Miscanthuse lahko sadimo tudi v lonce.

Nižje okrasne trave, ki so zimzeleni šopasti grmički, predstavljajo šaši, lat. Carex. Gojeni šaši imajo liste različnih barv, od rumenih, temno zelenih, do rumeno zelenih ter belo zeleno ali rumeno progastih. Poleti naredijo zeleno bele cvetove. So nezahtevna rastlina, ki najbolje uspeva na sončnih in bolj senčnih in vlažnih legah.

Najvišje trave so pampaške trave, lat. Cortaderia selloana, ki dosežejo v višino 2 do 2,5 m. Naredijo velike košate cvetove. Običajne sorte so z belimi cvetovi, imamo tudi roza različice. S čas se razrastejo v velike šopaste rastline, do 2 m širine, ki z leti predstavljajo dominatne rastline v vrtu. Za manjše vrtove priporočamo nižjo sorto pampaške trave, lat. Cortaderia selloana Pumilo, ki zraste okrog 120 cm.

Ujemajočih izdelkov ni mogoče najti.