Za posaditev rastlin za živo mejo lahko uporabimo mnoge rastline, tako drevesa, grmovnice in vzpenjalke. Glede na želje in potrebe se odločamo med hitro rastočimi rastlinami, zimzelenimi rastlinami, takimi, ki ne zahtevajo veliko nege, takimi, ki cvetijo in še in še…

Predstavljamo vam nekatere najbolj iskane rastline, ki jih imamo v ponudbi in vsako sezono na zalogi. Priporočljivo pa je, da si rastline ogledate in s tem preverite tudi stanje trenutne zaloge.

Rastline za živo mejo dandanes obsegajo najrazličnejše rastlinske vrste, s pomočjo katerih lahko ustvarite čudovito živo mejo in hkrati povsem unikatno okolico vašega doma. Živa meja je seveda prvotno namenjena temu, da svoj dom skupaj z okolico zavarujete pred radovednimi pogledi in nepovabljenimi gosti, hkrati pa poskrbite za estetsko vrednost okolice svojega doma. Danes so rastline za živo mejo tako tudi pravi modni dodatek, zato je prav, da je izbira rastlin obširna in tako prilagojena najrazličnejšim okusom. Teh pa je seveda toliko kot uporabnikov samih, zato vas vabimo, da si ogledate našo ponudbo in kar takoj preverite, kaj vse vam je na voljo.

Če se na hitro sprehodite po njej, lahko vidite, da imamo na voljo tako tradicionalne rastline za živo mejo kot tiste, za katere na prvi pogled morda niti ne bi pomislili, da so primerne za ta namen. Med najbolj priljubljene tovrstne rastline lahko še vedno štejemo kakšne ciprese in bršljan, medtem ko pa priljubljenosti vsekakor močno pridobivajo lovorikovci. Ti so znani po tem, da rastejo izredno hitro, kar se obnese zlasti tam, kjer želite kar najhitreje poskrbeti za prelepo, elegantno in gosto živo mejo. Ne pozabimo na tradicionalne ciprese in pa klasične ligustre, ki dobro uspevajo domala vsepovsod.

Mnogim odgovarjajo rastline za živo mejo, ki so zimzelene, kar pomeni, da listja oziroma iglic v hladnejših mesecih ne odvržejo. Med nje spadajo na primer nekatere ciprese, panešpljica, lovorikovec, klek … Liguster je delno zimzelen, kar pomeni, da odvrže le del listov, medtem ko seveda poznamo tudi takšne rastline, ki niso zimzelene, pa so kljub temu odlična možnost za oblikovanje žive meje. Tudi drevesa, kot sta gaber in bukev, se da prav lepo oblikovati v živo mejo, ki z letnimi časi seveda spreminja svojo barvo. Okolica vašega doma se na ta način spreminja z obdobji, kar je lahko prav čarobno. Ne pozabimo na rastline za živo mejo, ki cvetijo. Sem spadajo na primer določena vrsta hortenzije, dren ali kaj tretjega.

Videli smo, da lahko za zasaditev žive meje uporabimo najrazličnejše rastline, seveda pa se boste sami odločili, kaj vam je pri živi meji najpomembnejše. Nekatere bodo prepričale rastline, ki se izredno hitro razrastejo, spet druge pa tiste, ki osupnejo s svojimi barvami ali pa za rast ne potrebujejo nobene posebne nege. Če se ne morete odločiti, smo tu mi, ki vam bomo z veseljem pomagali pri izbiri najprimernejših rastlin za živo mejo.

Seveda se vaša naloga z nakupom primernih rastlin še ne konča. Živo mejo je treba zasaditi, pri čemer se lahko opirate na naše nasvete, treba pa jo bo tudi primerno negovati, da bo ves čas navduševala ne le vas, temveč tudi vaše goste in mimoidoče. Tudi glede nasvetov za nego (zalivanje, odstranjevanje odmrlih delcev, obrezovanje in oblikovanje …) se lahko obrnete na nas, saj imamo s tem veliko izkušenj, poleg tega pa tudi vsa potrebna znanja, ki jih z veseljem delimo. Izberite torej najprimernejše rastline za živo mejo in naj okolica vašega doma v novi sezoni zasije tako, kot si tudi zasluži.