Vrtnice so okrasne grmovnice, običajno s trni, ki jih odlikujejo lepi in barviti cvetovi. Nekatere med njimi močno dišijo. Vrtnice lahko razlikujemo glede na velikost in obliko cvetov, pogostost cvetenja, obliko in višino rasti.

Vse sadike vrtnic, ki so na zalogi so dobro ukoreninjene v loncih. V naši Ponudbi so navedene le nekatere. Trenutno zalogo je potrebno preveriti.

 

Mnogocvetnice imenujemo tudi floribunde. Za to skupino vrtnic je značilno, da cvetijo bujno skozi celo leto pozno v jesen. Cvetovi so manjši kot pri čajevkah, vendar jih je mnogo in tvorijo bogata socvetja. Mnogocvetnice so nižji grmički. Dobro prenašajo nizke temperature in so na splošno odporne na bolezni. V skupino mnogocvetnic sodijo tudi poliante, ki so predhodnice floribund. Njihovi cvetovi so bolj preprosti in manj polni.

Na vrtnariji nudimo različne sorte vrtnih hibridov čajevk. Cvetovi so veliki, zelo lepo oblikovani in posamični. Čajevke zrastejo v lep grm do okoli 120 cm.

Grmaste vrtnice imajo izgled bujnega grma, vendar niso tako visoke kot vzpenjalke. Naredijo mnogo cvetov, ki rastejo v večjih ali manjših socvetjih. Lahko jih sadimo tudi v živo mejo ali kot posamezne grme. Zrastejo 150-180 cm.

Vrtnice vzpenjalke imajo zelo bujno in močno rast. Potrebujejo oporo, ob kateri zrastejo več metrov visoko. Novejše sorte cvetijo večkrat na sezono in imajo različno velike, bolj polnjene cvetove (odvisno od sorte). Sadijo se lahko ob hišah, ograjah, pergolah.

Pokrovne vrtnice cvetijo večkrat letno, od konca maja pa vse do zimskega mraza. Cvetovi so manjši in jih je zelo veliko. So trpežne in odporne na bolezni. Imajo zelo nizko rast in sčasoma bujno prekrijejo površino tal. Ne potrebujejo obrezovanja.

Okrasni šipek izhajajo iz japonskega šipka. Imajo različno velike cvetove in plodove. Nekateri cvetovi so polni. Cvetijo od konca pomladi preko celega leta, v socvetjih na koncu vej. Spomladanski razvijejo velike, okrogle, dobro razvite šipke. Rast je grmasta. So zelo odporni na bolezni in različne vremenske pogoje.