Navodila za vzdrževanje in nego zelenice
Košnja trave
Košnja spada med najpomembnejša dela za ohranjanje lepe trate. Z redno košnjo tvori trava vedno nove poganjke in postane gosta. Kosimo s kosilnico, ki ima dobro nabrušena rezila. Kosimo jo na približno dva tedna, na višini 5 cm od tal. Pokošeno travo odstranimo, če je mrzlo in mokro in če pokošena trava rumeni.
Gnojenje trave
Gnojilo je potrebno razporediti po travni površini čimbolj enakomerno. Pomagamo si s trosilnikom za gnojenje. Pazite na pravilno izbiro gnojil, posebej na vsebnost takoj topljivega dušika, ki lahko povzroči na travi ožganine. Nepravilno izbrano gnojilo lahko upočasni rast trave in zmanjša njeno odpornost na bolezni. Gnojiti lahko začnemo že v marcu ali aprilu, kar vzpodbudi razrast trave. Nadaljujemo v maju in celo poletje redno dognojujemo. Dobra prehranjenost trave zvišuje njeno odpornost na sušo, škodljivce in bolezni. Jeseni, ko je temperatura tal stalno pod 10°C, travo še enkrat pognojimo. Taka trava je močna in spomladi hitreje ozeleni.
Zalivanje trave
Potreba po količini vode je odvisna od strukture tal. Bolje je zaliti enkrat temeljito kot velikokrat z majhno količino, saj s tem travi krajšamo korenine. Priporočamo zalivanje zjutraj ali zvečer.
Zračenje trave
S prezračevanjem trave tla zmehčamo, povišamo vsebnost zraka v tleh, omogočimo odvodnjavanje in rast globljih korenin. Zbitost tal se zmanjša. Zračenje izvajamo, ko tla niso premočena. Po zračenju izvedemo peskanje.
Peskanje trave
Posipamo kremenčev pesek pripravljen posebej za posipanje zelenic. Posipamo ga raje večkrat v manjših količinah kot enkrat v večji količini. S posipanjem kremenčevega peska se tlom izboljša prepustnost za vodo in zrak v zgornjih plasteh zemlje. S peskanjem lahko tudi uravnavamo manjše nepravilnosti v nivoju zelenice.
Dosejevanje trave
Kljub redni negi se lahko na travi pojavijo prazna mesta brez trave. Manjše poškodbe v travi tako dosejemo s semeni. Če je prazna zemlja močno zbita opravimo predhodno rahljanje tal.