Navodilo za presajanje in sajenje rastlin

Rastline vzgojene v loncih in puljene rastline 

Vsa drevesa, okrasne rastline in trajnice so vzgojene v loncih, z namenom da se pri presaditvi v vrt ali korito lahko tam zanesljivo na novo ukoreninijo, ne glede na starost in velikost rastline. Dobro razvita koreninska gruda popolnoma napolni lonec, tako da iz lonca izvlečena korenina pogosto prevzame obliko lonca. Če je koreninska gruda precej zbita, jo zrahljamo, po potrebi odrežemo poškodovane dele korenin, močnejše lahko tudi prikrajšamo.  Rahljanje grude je obvezno, saj bo rastlina le tako lahko razvila širok koreninski sistem in pridobila na hitrosti ukoreninjevanja. Pred sajenjem lahko korenine pomočimo v mešanico vode, v katero smo dodali fungicid ali bakrov pripravek, s čimer korenine zaščitimo pred morebitnim gnitjem ali boleznimi.

Pozno jeseni in zgodaj spomladi imamo na zalogi puljene sadike sadnega drevja in nekaterih rastlin za živo mejo. Imenujemo jih tudi sadike z golimi koreninami. Te rastline so lahko na videz večje od starejših rastlin v loncih, vendar pa nimajo koreninske grude, zato je tudi njihov čas sajenja tekom leta omejen.

Ob presajanju praviloma gnojimo. Priporočamo kombinirano uporabo organskega in mineralnega gnojila. Oboje je dobavljivo v priročni obliki v briketih za domačo rabo. Zelo pomembno je, da gnojimo tako, da gnojilo ne pride direktno na korenine.

Sadike sadnih dreves je priporočljivo zaščititi pred voluharji, zajci in ostalo divjadjo. To lahko storimo s kovinskimi mrežami, ki zaščitijo drevo vse do cepilnega mesta. Pri nas nudimo že pripravljene zaščitne mreže, ki so zelo enostavne za uporabo. Če imamo na vrtu krtine ali luknjice z rovi, je verjetnost, da imamo tudi voluharja, zelo velika. 

Sajenje manjših rastlin

Izkopljemo sadilno jamo, katere premer mora biti vsaj 1,5 - krat večji od velikosti lonca, v katerem je rastlina. V primeru slabe podlage (nepropustna ilovica ali kamenje), naj se premer izkopa poveča za 3 – krat. Rastlino vzamemo iz lonca in ji na način, kot je zgoraj opisan, pripravimo grudo za sajenje. Vstavimo jo v jamo in zasipljemo z rahlo zemljo. Uporabimo substrat za sajenje s pH, ki ustreza potrebi rastline. Substrat lahko zmešamo z izkopano zemljo. Nato rastlino rahlo zatlačimo v zemljo. Ob sajenju rastlino pognojimo. Najbolj enostavno je gnojenje po površini zemlje okrog posajene rastline. Na koncu rastlino zalijemo.

Sajenje večjih rastlin in dreves

Sadilno jamo pripravimo tik pred saditvijo, lahko pa tudi že prej.  Pri velikih drevesih priporočamo izkop vsaj 20-30 cm večje jame kot je velikost lonca, tako v globino kot širino.  Pri sajenju puljenih sadnih sadik je velikost sadilne jame okrog 0,5 m v globino in 0,5 do 1m v širino. Na dno jame damo obrnjeno travno rušo in nekaj domačega hlevskega gnoja ali organskega gnojila v briketih, ki ga prekrijemo s približno 10 cm debelo plastjo zemlje.

Izkopani zemlji primešamo mineralno gnojilo. Pri sadnem drevju damo nato na dno zaščitno košaro in v jamo postavimo rastlino. Koreninsko grudo pripravimo kot je opisano zgoraj. Če ima rastlina spodaj cepilno mesto, ga ne smemo zakopati v zemljo. Po postavitvi rastline mora le ta gledati iz zemlje vsaj 10 cm. Rastlino se nato zasipa z rahlo zemljo. To dobimo, če uporabimo substrat za sajenje ali kompost, ki mora biti dobro predelan. Oboje lahko zmešamo z izkopano zemljo, ki ji primešamo mineralno gnojilo. Pri zasipavanju pazimo, da se zemlja lepo razporedi okrog korenin in nato rahlo potlačimo po površini. Drevesa moramo pritrditi ob impregniran kol. Zabijemo ga v jamo preden postavimo vanj drevo, lahko popolnoma navpično  ali pa postrani in povežemo z deblom. Pomembno je, da kola ne zabijamo v koreninsko grudo. Pri sajenju vedno gnojimo. Če gnoja nismo dodali v jamo, ali ga zamešali v substrat, ga lahko dodamo tudi na koncu. Enostavno ga potresemo po površini okrog posajene rastline. Količino gnojila dodamo skladno z navodili proizvajalca. Na koncu rastlino zalijemo.

Dodatni material, ki ga potrebujete za posaditev drevesa in ga lahko dobite na naši vrtnariji: substrat oz. kompost za sajenje, gnoj, pri sadnem drevju zaščitne mreže in impregniran kol s privezom.

Vrtni center

Peruzzijeva c. 150
1000 Ljubljana

Mob.: 051 662 808
Email: info@vrtnarstvo-simenc.si

Delovni čas

ponedeljek - petek: 9h - 19h
sobota: 9h - 13h
Nedelje in prazniki zaprto.