Ostali iglavci

Cryptomerya japonica Globosa Nana je nizek zimzelen iglavec, ki doseže v višino do 1 m. Rast je okrogle oblike. Iglice so živo zelene barve čez leto, pozimi se obarvajo bronasto rjavo. Je odporen na zmrzal. Primerna je za sajenje v korita, majhne in velike vrtove, vrtove z japonskim motivom in za skalnjake.  Na voljo so tudi višje sorte kriptomerij kot so Cryptomerya japonica Cristata,  Cryptomerya japonica Elegans Viridis,.. 

Araucaria araucana je zimzeleni iglavec, nenavadnega, posebnega izgleda. Rast je konična. Vzdolž dolgih vej, ki se povesijo, so sferično postavljeni ostri trikotni listi, ki bodejo. Pri nas raste zelo počasi. Uspeva v vlažni, humusni prsti, ki je dobro odcedna. V našem klimatskem okolju jo lahko gojimo v loncih ali na prostem, s tem da jo pozimi pred nizkimi temperaturami in hladnim vetrom ustrezno zaščitimo.

Pritlikavi brini ali plazeči brini iz rodu Juniperus so zelo trpežni zimzeleni iglavci, primerni za izpostavljene lege, za skalnjake, sajenje v korita. Lepo delujejo v skupinah ali kot posamične rastline. Podsorte so v različnih barvnih tonih, od rumenkastih, svetlo in temno zelenih, modrikastih, sivih. Dobro prenašajo zimske in poletne razmere kot tudi oblikovanje.

Pokončni brini ali stožčasti brini, lat. Juniperus communis in Juniperus virginiana ter njune podsorte imajo podobne značilnosti kot pritlikavi plazeči brini. Njihova rast je počasna. Imajo ozko, gosto, konično obliko. Sadimo jih kot posamezne rastline ali v skupinah pri večjih zasaditvah. Primerni so tudi za korita in skalnjake.

Zelena duglazija, lat. Pseudotsuga menziesii je zelo visoko drevo. Ima mehke, široke, ploščate iglice, ki lepo dišijo. Zaraste lahko nekaj 10 m v višino. Dobro prenese obrezovanje po višini in širini, tako da jo lahko vzdržujemo kot srednje visoko zimzeleno drevo, konične oblike in je primerna za srednje velike in velike vrtove.

Japonski dežnikasti bor, lat. Sciadopitys verticillata je počasi rastoče iglasto drevo z dolgimi, mehkimi, širokimi, temno zelenimi iglicami. Rast je konične oblike. Uspeva v vlažnih in rahlo kislih tleh. Idealne so delno senčene in nevetrovne lege. Zelo dekorativno drevo za vrtove in atrije.

Pritlikava tisa, lat. Taxus baccata Repandens ima nizko, gosto rast. V višino zraste le do 80 cm, v širino pa okrog 3 m. Veje so horizontalne, rahlo prevešujoče. Rastlina je zelo robustna, dobro prenaša mraz in občasne suše. Primerna je za sončne in senčne lege. Lahko jo sadimo v skalnjake, korita in senčne lege pod drevesi.

Vrtni center

Peruzzijeva c. 150
1000 Ljubljana

Mob.: 051 662 808
Email: info@vrtnarstvo-simenc.si

Delovni čas

ponedeljek - petek: 9 - 17
sobota: 9 - 13
Nedelje in prazniki zaprto.